Voor 16:00 besteld, vandaag nog verzonden. Alle tipi's GRATIS VERZONDEN.
Voor 16:00 besteld, vandaag nog verzonden. Alle tipi's GRATIS VERZONDEN.
Tipi Tent voor kinderen - 10 Tips bij aanschaf!

Tipi Tent voor kinderen - 10 Tips bij aanschaf!

De tipi tent is weer in opkomst! Het leuke speeltentje voor kinderen is een variatie op de wigwam en zorgt voor eindeloos speelplezier. Ze zijn er in allerlei kleuren en stijlen, waardoor tipi tenten geschikt zijn voor elke kinderkamer en hiermee uitstekend passen bij hun omgeving. Er zijn verder ook genoeg leuke accessoires waarmee je nog meer sfeer kan creëren. Maar wat maakt de tipi tent dan zo leuk? En waar is het idee van een speeltent voor in de kinderkamer ontstaan? Waar zal je op moeten letten bij het kopen ervan? Welke voordelen heeft het voor kinderen (en hun ouders)? Om hier een goed beeld van te krijgen kan je gezellig verder lezen, we gaan hier namelijk uitgebreid antwoord op geven. Zo zal ook jij ontdekken waarom kinderen er zoveel lol aan beleven en hoe ouders hiermee bijdragen aan een positieve ontwikkeling van hun kinderen. Lees je al verder?

Waar komt de tipi tent eigenlijk vandaan?

We gaan je om te beginnen een klein stukje geschiedenisles geven over waar de tipi tent (althans, de originele) vandaan komt. Ga je liever gelijk naar de eigenschappen en tips voor het aanschaffen ervan, sla dit stukje dan over.

De oorspronkelijke wigwam

In vroegere tijden waren er indianenstammen die de wigwam gebruikten, voordat ze zich na de 20e eeuw naar huizen verplaatsten. Mensen denken dat indianententen allemaal hetzelfde zijn, maar niks is minder waar. Er zit wel degelijk groot onderscheid in het soort tenten. De wigwam werd gebruikt door indianenstammen, voornamelijk in het oosten van de VS en Canada en dient als huis. Deze koepelvormige tenten worden gevorm door een frame van buigzame stokken en zijn normaliter 2 tot 3 meter hoog. Ze bieden plaats voor 1 familie, zijn niet makkelijk verplaatsbaar en bedekt met rietmatten of boombast (meestal berkenbast). Het woord wigwam komt uit de Noord-Amerikaanse indianentaal Algonkin en het is een verbastering van wiigiwaam, wat afkomstig is van wiigwaas (berkenbast).

En dan de traditionele tipi tent

De tipi tent is een heel ander soort tent. In tegenstelling tot de wigwam zijn tipi tenten makkelijk afbreekbaar en te verplaatsen om elders weer eenvoudig te worden opgebouwd. Het frame bestaat uit rechte stokken van ceder- of vurenhout. Ze zijn niet bedekt met boomschors of rietmatten, maar dierenhuiden of canvas (evenals de binnenvoering en deur). Bovenin zit een rookgat dat met lijnen open en dicht kan worden gedaan. Van oudsher werden de tipi tenten gebruikt door nomadische prairie-indianen op de “Great Plains”, een grote uitgestrekte prairie in de VS en Canada. Het woord tipi stamt af van de Amerikaanse indianentaal Lakota, wat “zij wonen” of ook wel woning betekent.

Het toerisme slaat ermee aan de haal

Hoewel de tipi tent in beginsel echte huizen waren waar indianen in leefden, is het vandaag de dag ook nog een populaire attractie. Zo zijn er in Nederland alleen al een aantal plaatsen waar je de tipi’s kan vinden. Je hebt zelfs complete tipi tenten waarin je kan overnachten, wel wat moderner dan de originele uitvoeringen. Hierbij kan je denken aan een aanwezige koelkast in de tipi tent zelf, maar ook douches en toiletten in de buurt van waar de tipi tenten staan. Het gaat vaak gepaard met allerlei westernactiviteiten om het gevoel van een wilde westen te bewerkstelligen. De tipi tent is dus gewild bij een groot publiek, waaronder veel kinderen die het maar wat spannend, leuk, gezellig en avontuurlijk vinden.

Tipi tenten voor kinderen

Nu is de tipi tent voor in een kinderkamer natuurlijk een moderne en andere versie hiervan, maar wel op het oorspronkelijke model gebaseerd. Het is vanzelfsprekend een tentje waar kinderen de grootste lol aan beleven, met de avontuurlijke associatie van een indianenhuis. Je ziet dat kinderen al op jonge leeftijd veel plezier hebben met de tipi tenten en het toch iets speciaals heeft. Vandaar ook dat je ze steeds vaker ziet opduiken bij een steeds groter wordend publiek. Zie hieronder bijvoorbeeld een leuke witte tipi tent, met dit neutrale design kun je alle kanten op! 

 

 

Welke voordelen heeft een tipi tent in de kinderkamer?

Dat tipi tenten superleuk zijn voor kinderen mag nu wel duidelijk zijn. Maar wellicht ben je ook wel benieuwd welke voordelen een tipi tent heeft. We gaan je daarom hieronder nog een aantal redenen geven, waarom een tipi in je huis eigenlijk steeds meer een must wordt.

1. Een leuk eigen plekje

Vanzelfsprekend willen ouders natuurlijk altijd het beste voor hun kinderen. De belangrijke rol die je vertegenwoordigd, heeft ook deels te maken met het leveren van positieve bijdrages aan de ontwikkeling van je kroost. Het is voor jonge kinderen belangrijk dat ze veel plezier kunnen maken in hun jeugdige leven. Tegelijkertijd is het ook goed dat ze spelenderwijs dingen ontdekken, ze leren immers in een rap tempo veel nieuwe dingen. Hieraan kan een tipi tent dan ook zeker bijdragen. Op de eerste plaats geeft het een gevoel van een eigen plekje. In de verbeelding van je kind kan het gaan om een echte indianentent, eigen huisje, kasteel (ook al is het een tipi tent), bioscoop of zelfs een winkeltje. Je kind zal hier veel van leren, er zelf ideeën bij verzinnen en vaak ook veel verhalen gaan vertellen, wat zorgt voor een stimulans in de persoonlijke groei en ontwikkeling.

2. Het boost de verbeeldingskracht van je kind

Je zal opkijken van wat een tipi tent kan doen voor de verbeeldingskracht van je kind. Ze kunnen er helemaal een eigen stekkie van maken en er hun eigen draai aan geven. Zo kan het eerst een indianenhut zijn, maar 3 weken later een snoepwinkel waar jij de lekkerste versnaperingen mag kopen. Het is belangrijk dat je kind creativiteit kan ontwikkelen, wat met een tipi tent een stuk makkelijker zal gaan. Ze spelen erop los en kunnen samen met vriendjes en vriendinnetjes de mooiste avonturen beleven. Een tipi tent levert zo een bijdrage aan de geestelijke ontwikkeling van je kind, waarvan fantasie een belangrijk onderdeel is. Het kan ook een positief effect hebben op vertel- en spraakvaardigheden van je kind.

3. Lichamelijke ontwikkeling van je kind

Het spelen in en rondom de een tipi gaat gepaard met veel bewegen. En dat is precies de oefening die je zoekt voor je kinderen. Iedere moeder (en vaders natuurlijk ook) weet hoe belangrijk kruipen en draaien is voor jonge kinderen. Het ontwikkelt de coördinatie in het brein van je kinderen en zorgt er zelfs voor dat ze sneller gaan leren. De vorm van de tent helpt kinderen ook bij het plannen van bewegingen wanneer ze erin of uit gaan. Verder kan het ook de ideale plek zijn om al hun speelgoed te verzamelen. Zo kunnen ze er bv. met hun blokken spelen of met ander speelgoed aan de slag. Uit verschillende studies is gebleken dat kinderen het maar wat leuk vinden zich op te houden in kleine hoeken en gaten, of geheime plekken. Het kan ze ook een plekje geven om ongestoord met hun speelgoed te spelen of bv. iets te bouwen. De tipi tent is hiervoor natuurlijk uiterst geschikt.

4. Socialiseren en een gezellige tijd hebben

Socialiseren is heel belangrijk en jonge kinderen beginnen hier al vrij vlot mee. Je kan hierbij denken aan het in contact komen met kinderen op een kinderdagverblijf, of in de peuterspeelzaal. Maar ook buiten deze openbare plaatsen om, zal je kind buiten en thuis met vriendjes en vriendinnetjes sociaal met elkaar leren omgaan. Hierbij is een tipi tent de ideale ontmoetingsplek waar ze tal van activiteiten kunnen doen. Zeker met de vaak drukke ouders maar ook rondslingerende telefoons en tablets is het belangrijk hier een positieve wending aan te geven. Het is natuurlijk niet bij alle gezinnen zo, maar het komt wel voor. Voor die ouders is het belangrijk te weten dat de normale gang van zaken is dat er veel gespeeld kan worden zonder technologie en dat ouders ook meer dan voldoende aandacht schenken aan hun kinderen. Natuurlijk hoort technologie bij het hedendaagse leven, maar andere zaken (waaronder echt spelen) zijn veel belangrijker.

5. Kinderen zijn er dol op!

En je zal merken dat kinderen juist helemaal gek zijn op de tipi’s, omdat ze juist zo veelzijdig zijn. Het is een huisje dat veilig en vertrouwd aanvoelt en tal van leuke dingen en verhalen met zich meebrengt. Kinderen kunnen er zonder besef van tijd uren zoet mee zijn. En zullen na binnenkomst gelijk naar boven willen rennen om het aan hun leeftijdsgenootjes te laten zien. Vanwege de mobiliteit die de tipi’s hebben, kunnen ze ook meegenomen worden op visite of wanneer jullie op vakantie gaan. Zo hebben ze altijd hun eigen huisje bij de hand om gezellig te spelen met andere kinderen, of even uit te rusten. Het zijn tijdloze tentjes die veelvuldig inzetbaar zijn en waar je kind veel plezier aan zal beleven, is jouw huis al tipi-proof?

 

10 tips voor het aanschaffen van een tipi tent voor kinderen

Nu je bent geschoold over wat tipi tenten zijn, waar ze vandaan komen en welke voordelen ze hebben voor je kind …ook nog wat aankooptips. Je hebt ze namelijk in veel verschillende stijlen, kleuren en details die het hem doen. Bekijk hieronder 10 tips waarmee je te maken krijgt wanneer je een tipi tent koopt.

1. De maatindeling van een tipi tent

De maat is natuurlijk heel belangrijk gezien dit de speelruimte bepaald voor je kind. Maar ook bij het zoeken van een plekje waar je hem gaat opbouwen. De tipi tenten voor kinderen zijn meestal niet enorm groot en kun je vaak overal wel kwijt. Soms kan de indeling wel een rol spelen. Zo heb je tipi tenten die meer het karakter hebben van de echte tenten die vroegere indianenstammen gebruikten. Dit is namelijk met gelijke zijden of rond, waardoor de ruimte groter lijkt. Tipi tenten van het merk Blitsr bestaan er met deze maatindeling, waardoor ze wat ruimtelijker overkomen. De hoogte is ook groot genoeg voor jonge kinderen, zodat ze er makkelijk in en uit kunnen wanneer het speeltijd is.

2. Duurzaamheid van de materialen

Een andere factor die je kan laten meewegen zijn de materialen die worden gebruikt. De ene tipi is de andere niet en soms is de materiaalkeuze niet helemaal de juiste en kan de kwaliteit soms ook tegenvallen. Je wilt natuurlijk wel een tipi tent voor jouw kind die goed aanvoelt en lang meegaat. Die van Blitsr zijn met zorg ontwikkeld en bestaan daarom ook uit duurzame materialen en stevige stokken. Hierdoor zal je kind er niet alleen veel plezier aan beleven, maar hoeft hij ook niet om de havenklap vervangen te worden (tenzij je natuurlijk zelf een nieuwe wilt kopen).

3. Tipi tenten in verschillende kleuren

Je ziet ze ook in veel verschillende kleuren en stijlen. Zo zijn er hele simpele waarvan het materiaal ook soms een beetje te licht is. Maar heb je ze ook in prachtige uitvoeringen en voor elke smaak wel een passend model. Het verschilt natuurlijk ook of je een jongetje of een meisje hebt, waarbij vaak de keuze tussen blauw en roze gemaakt wordt. Zie hier een leuke roze tipi tent:

 

 

De Blitsr tipi tenten hebben een raampje aan de zijkant en de opening kan worden opengezet met kleine touwtjes. Door de 2 stokken die bovenin samenkomen en vastgemaakt kunnen worden met touw, samen met 2 balletjes, blijft de tipi tent stevig staan. De leuke verassende prints zijn niet alleen een mooie decoratie voor je kind, maar passen ook goed in je huis. Of je kiest een van de neutralere varianten die er beschikbaar zijn.

4. Een duidelijke gebruiksaanwijzing

Een tipi tent is meestal niet heel ingewikkeld om op te bouwen. Toch is het handig een goede gebruiksaanwijzing te hebben. Zo staat hij ook echt naar behoren en wordt er niks beschadigd bij het opbouwen en afbreken. Verder is het natuurlijk ook leuk om je kind hierbij zelf te betrekken, door hem samen op te bouwen. Kinderen vinden het leuk om samen of zelf iets te maken, wat ze een schouderklopje zal geven. Ga er maar eens samen mee aan de slag, je zal zien hoe leuk ze dit vinden. Verder vind je vaak ook wat meer specifiekere informatie in de gebruiksaanwijzing en bijbehorende boekjes terug.

5. Tipi tent of speeltent

Nu is een tipi tent natuurlijk speciaal en heeft het ook een bepaalde charme. Maar je kan uiteraard ook voor een ander soort speeltent kiezen. Het verschil is natuurlijk de naam (die zo lekker en uniek klinkt), maar ook de omvang en indeling zijn iets anders. Een speeltent is vaak wat gelijker in hoogte verdeeld over de lengte en breedte van de tent. Hierdoor kan je kind makkelijk (samen met andere kinderen) rechtop in de tent staan. De speeltent is meer een plek om te spelen en samen dingen te doen, de tipi kan het allebei maar is wat knusser. Zie hier een speeltent:

 


6. Klantbeoordelingen

Een goede graadmeter om te kijken hoe een tipi tent wordt ontvangen is het lezen van reviews. Zijn veel mensen tevreden erover dan is de kans groot dat jij dit ook gaat zijn. Laat het niet een bepalende factor spelen, maar neem het wel mee in je hele aankoopproces.

7. Je tipi tent aankleden met accessoires

Je kan het natuurlijk aankleden hoe je zelf wilt, samen met je kind. Er zijn onwijs veel mogelijkheden voor het extra opleuken van de tent, een huis zonder accessoires is ook maar zo kaal. Je kan hierbij denken aan kussentjes, knuffels, kleedjes, vlaggetjes, (sfeer) lampjes en natuurlijk speelgoed. De kosten hoeven helemaal niet de pan uit te rijzen, vaak ben je er al met een paar leuke en simpele accessoires. Kijk maar eens rond en wees (samen met je kind) lekker creatief.

8. Leuke acties in de gaten houden

Je kan natuurlijk ook in de gaten houden wanneer er kortingsacties zijn. De tipi tenten van Blitsr zijn ook weleens in de aanbieding, waar je dan natuurlijk mooi van gebruik kan maken. Niet dat ze de normale prijs niet waard zijn, maar toch leuk meegenomen wanneer je een voordeeltje mee kan pikken.

9. Samen de tipi kiezen en opbouwen

Natuurlijk kan je jouw kind uit het niets verassen met een leuke tipi tent, maar samen uitzoeken kan ook. Hierdoor worden ze al helemaal blij en kan je ze ook meenemen om leuke accessoires te vinden voor hun nieuwe huisje. Zo zijn ze er zelf ook bij betrokken en het geeft je weer wat extra leuke tijd met je kind. De volgens stap is hem samen opbouwen en zorgen dat je kind blij is met het interieur. Misschien ontbreekt er nog wel iets of heb jij (of je kind) nog leuke ideeën die jullie samen kunnen uitwerken. Je kan werkelijk van alles bedenken en er een leuk avontuur van maken.

10. Makkelijk in gebruik

Het is natuurlijk fijn wanneer een tipi tent makkelijk in elkaar te zetten valt en elders weer snel kan worden opgebouwd. Zo is het verplaatsen en meenemen ervan ook geen heel karwei, maar in een zucht gebeurt. Het voordeel hiervan is dat je nog meer tijd aan de band met je kind kan besteden en de speeltijd voor hen ook wordt verlengd. Soms moet er ook even plaats worden gemaakt of wil je de tipi juist op een andere plek of locatie hebben staan. De indianen wisten het al door een huis te bouwen die je makkelijk kan meenemen. Met de hedendaagse tipi tenten voor kinderen wordt dat stokje nu dus weer onwijs handig doorgegeven.

Waarom kies je voor een Blitsr tipi tent?

De keuze voor een bepaald soort tipi tent kan te maken hebben met verschillende factoren. Vaak speelt de prijs-kwaliteitverhouding hierbij een grote rol. We houden allemaal van kwaliteit, maar je wilt ook niet te veel betalen. Het merk Blitsr is juist om die reden in het leven geroepen. Het is namelijk, zeker met een tipi tent, belangrijk een kwalitatief juiste speelplek te creëren voor je kind. Maar dat betekent niet dat dit ook veel hoeft te kosten. De tipi tenten van Blitsr zijn met grote zorg en aandacht ontwikkeld en hebben een eerlijke en voordelige prijs. Daarbij hebben we ook zo af en toe leuke kortingen, om het nog aantrekkelijker te maken.

Blitsr kindertenten voor eindeloos speelplezier!

Nu ben je misschien al heel benieuwd naar de modellen die we hebben. We hebben verschillende tipi tenten en blijven het aanbod steeds verder uitbouwen. Daarnaast zal je ook andere producten tegen gaan komen op Blitsr die je kind waarschijnlijk ook heel blij gaan maken. Hieronder vind je alvast een paar van onze populaire modellen, voor meer keuze kan je natuurlijk ook in onze webshop kijken.

Blitsr kinder tipi tent

De wigwam is weer helemaal hip en de tipi tent van Blitsr doet er nog een schepje bovenop. Ze zijn namelijk na zorgvuldig testen uitgekozen en de bedoeling is hoogwaardige kwaliteit voor een eerlijke prijs te bieden. Verder is ook over het model, de kleuren en de maatvoering goed nagedacht om voor een optimaal speelplezier van je kind te zorgen. Omdat de gedachte achter de tipi met verplaatsbaarheid te maken heeft, is ook hier goed naar gekeken. Je ziet dit terug in een stevige constructie die bij gebruik makkelijk in en uit elkaar te halen valt. En dat is zeker goed gelukt. Het totale pakket bestaat uit een stevige opberghoes, 4 houten palen, het doek van hoogwaardige kwaliteit, duidelijke gebruiksaanwijzing en optioneel een kleed met vlaggetjes om eraan te hangen (alleen bij de kleuren roze en donkerblauw).

 


Blitsr kinder speeltent

Maar ook de speeltenten zijn natuurlijk populair weliswaar heel anders dan een tipi tent. Ze zijn ruim genoeg voor je kind, maar ook de uitgenodigde vriendjes en vriendinnetjes om in te spelen. Wederom is hier goed nagedacht over het speeltentje en kun je dezelfde kwaliteit verwachten die de tipi tenten hebben.

Veras je kind met een leuke tipi tent!

Tijd om na al deze informatie eens rond te kijken, zodat je kan zien welke leuke tipi tenten er allemaal zijn. Veras je kind ermee en zie hoeveel lol ze beleven aan hun eigen mooie indianenhuisje. Tipi’s staan echt garant voor vele uurtjes speelplezier en ze hebben ook nog eens een positieve uitwerking op de ontwikkeling van je kind. Wat wil je nog meer?