Voor 16:00 besteld, vandaag nog verzonden. Alle tipi's GRATIS VERZONDEN.
Voor 16:00 besteld, vandaag nog verzonden. Alle tipi's GRATIS VERZONDEN.
Kindertent maken op een makkelijke manier? Check it out!

Kindertent maken op een makkelijke manier? Check it out!

Ga je voor zo’n leuke kindertent voor je zoon of dochter, is het een logische stap er een te kopen. Je hebt tegenwoordig veel leuke kindertenten in allerlei prachtige designs, kleuren en modellen. Ze kunnen er, nadat je deze hebt aangeschaft, snel mee spelen en veel kinderen zijn er gek op.

Maar voor de knutselende ouders onder ons is zelf een kindertent maken natuurlijk ook heel leuk. Je hebt hiervoor verschillende stappenplannetjes die elke keer weer een andere kindertent opleveren. Het kost uiteraard wel wat meer bloed, zweet en tranen …maar dan heb je wel een leuke eigen gemaakte kindertent.

We gaan je daarom hieronder laten zien hoe jij makkelijk een kindertent maakt in 5 stappen. Hiervoor zijn een aantal dingen nodig, waarvan we even netjes een opsomming maken. Vervolgens zullen we je stap voor stap laten zien hoe je op een eenvoudige manier alles kunt verwezenlijken.


In 5 simpele stappen een kindertent maken

Een kindertent zelf maken vereist naast wat inzicht en 2 rechterhanden ook een aantal spullen die je nodig hebt. Het gaat hier natuurlijk om materialen voor de tent zelf, maar ook gereedschappen die nodig zijn voor de werkzaamheden aan de kindertent. Je vindt ze hieronder allemaal.

Wat heb je nodig voor het maken van een kindertent?

• 5 houten stokken van ongeveer 1 meter
• 3 tot 5 meter stof die lang genoeg is
• 1 stevig en lang stuk touw om alles vast te maken
• Een goed werkende naaimachine voor het stikwerk
• Naaigaren (naald en draad bij gebrek aan een naaimachine)
• Stofschaar
• Speldjes
• Kleermakerskrijt of een potlood
• Meetlint of desnoods een meetlat
• Iemand die de kindertent wil maken

Zorg dat je stevige stokken koopt van een goede houtsoort en let op of ze mooi afgewerkt zijn. Soms worden de stokken zelfs op maat gezaagd. Bij niet helemaal mooi afgewerkte stokken is het een aanrader deze met schuurpapier te bewerken totdat ze glad genoeg zijn voor je kind om ermee te spelen. Verder is het kiezen van goede stof ook belangrijk, ga voor wat meer kwaliteit om er langer plezier van te hebben. Neem ook de tijd bij het maken van de kindertent, zodat alles in een keer goed gaat!


1. Maak de stokken aan elkaar vast

Neem de stokken apart en kijk of deze geen oneffenheden hebben. Je wilt immers niet dat jouw kind zichzelf open haalt of jij splinters mag verwijderen voor ze. Is dit het geval dan kan je verder, zo niet ga dan net zo lang schuren totdat deze helemaal zacht zijn. Pak nu ook het touw erbij en zet de 5 stokken in een wigwam-vorm die je wilt hebben.

Maak het geraamte vast met het touw door bovenin (waar de stokken samenkomen) het touw er goed door en omheen te wikkelen. Maak het vast, maar wel op een manier dat alles ook weer makkelijk los kan.

Dat is handig tijdens de kindertent maken, maar ook wanneer je hem later weer wilt verplaatsen.


2. Zorg ervoor dat de afstanden gelijk zijn

Let er wel goed op dat de afstanden gelijk zijn. Je wilt namelijk een kindertent die evenwijdig is voor een ruimtelijk effect en oorspronkelijke stijl van de indianen (tipi) tent. Het kan even passen en meten zijn, die laatste raden we je zeker aan even te doen.

Staat de tent zoals je wilt, pak het meetlint er dan bij om alle afstanden tussen de stokken en natuurlijk ook de lengte te meten. Een slimmigheidje hierbij is om de stokken bovenin ook gelijk te houden. Hiermee wordt de kindertent maken wat makkelijker en klopt deze sneller qua maatvoering.

Schrijf de maten op, deze heb je nodig voor het maken van de stof.


3. Het aftekenen op de stof

Begin nu met het aftekenen van de driehoekvorm op de stof. Maak hiervoor even genoeg ruimte zodat je de stof goed kan uitleggen. Teken de vorm heel nauwkeurig over op de stof, waarbij je het kleermakerskrijt of potlood gebruikt.

Is de stof die je hebt donker of licht? Neem dan voor het overtekenen een kleur die hierbij afsteekt, zodat het straks duidelijker is bij het knippen van de stof. Dus wit bij donker en zwart bij lichtere kleuren, maar dat is vrij logisch.

Zorg dat je tijdens een kindertent maken voldoende stof hebt en laat ook wat extra ruimte over voor het maken van de lussen, die je straks zal omzomen voor het doorsteken van de stokken.


4. Knippen van de vormen uit de stof

Knip zorgvuldig alle vormen uit de stof en naai elke keer aan een kant van de stof de lus, waar later de stok doorheen zal gaan. Zorg dat de lus groot genoeg is om de dikte van de stok doorheen te duwen.

Je kan ook eerst een stuk stof om de stok wikkelen om vervolgens deze maat voor de lus aan te houden. Geef de lus dan wel nog net iets meer marge. Rol je de stof strak om de stok en helemaal rond, doe er dan zeker nog 1 centimeter bij om de stok er goed doorheen te kunnen laten glijden. Hiermee kan je de kindertent later makkelijker in elkaar zetten, maar ook weer zonder al te veel problemen afbreken.

Maak in 1 van de driehoekvorm stukken van de stof een opening door er een gat in te knippen, je kan hierbij vanzelfsprekend zelf de vorm bepalen.


5. Naai alles aan elkaar en zet de tent neer

Naai nu alle driehoeken van de stof op de juiste manier aan elkaar. Je moet hierbij goed opletten dat deze op de juiste manier in elkaar zit …zoom ook de boel netjes om. Steek nu alle stokken door de lussen van de tent, maak deze bovenin vast met het touw en zet de tent neer op de speelplek naar keuze.


Kindertent maken vs. kopen

Je weet nu hoe je op een vrij simpele manier een kindertent kan maken. Het is leuk om een kindertent te maken, maar er zitten naast voordelen ook nadelen aan. We gaan je hieronder laten zien welke plus- en minpunten zelf een kindertent maken voor je kroost allemaal heeft.


Voordelen van een kindertent maken

• Het kan iets voordeliger uitpakken afhankelijk van wat voor materialen je gebruikt, let hierbij wel op dat goedkoop vaak duurkoop is
• Je bent lekker aan het knutselen, ideaal voor hobbyisten en mensen die graag creatief in de weer zijn
• Oneindig veel keuze in het kiezen van designs, kleuren en patroontjes


Nadelen van een kindertent maken

• Maak je een kindertent van goede kwaliteitsmaterialen dan zal deze niet gek veel goedkoper zijn, je koopt immers niet groot in maar op kleine schaal
• Je bent er veel tijd aan kwijt, ondanks dat dit een simpel stappenplan is moet je gauw rekenen op minimaal een paar uurtjes (totaal)
• Het design is vaak wat simpeler dan een kindertent die tot in de puntjes geperfectioneerd is
• Door foutjes te maken (bv. verkeerde maten knippen uit de stof) kan het een duurzaam project worden
• Een kindertent maken is niet voor iedereen weggelegd


Je kan natuurlijk ook kiezen voor een Blitsr kindertent!

Een kindertent maken kan dus hartstikke leuk zijn, maar wees je wel bewust van alle voor- en nadelen die het heeft. Je kan in ieder geval met ons simpele stappenplan in 5 stappen je eigen kindertent bouwen. We raden je dan wel aan om naar een degelijke bouwmarkt te gaan voor je materialen.

Wil je er toch liever niet een bouwen, maar een leuke kindertent aanschaffen? Dan is een kindertent kopen natuurlijk ook een goede optie. Het geeft je wat meer garantie op een kindertent die helemaal perfect is.

Neem maar eens een kijkje in onze webshop, waar je al onze Blitsr kindertenten kan vinden …en ontdek welke leuke modellen er allemaal zijn!