Voor 16:00 besteld, vandaag nog verzonden. Alle tipi's GRATIS VERZONDEN.
Voor 16:00 besteld, vandaag nog verzonden. Alle tipi's GRATIS VERZONDEN.
Kinderkamer inrichten: 10 tips voor meer speelplezier in een kinderkamer!

Kinderkamer inrichten: 10 tips voor meer speelplezier in een kinderkamer!

De kinderkamer verbouwen is vaak een hele klus. Zo moet je niet alleen kleuren (of behang) kiezen voor de wanden, maar ook een vloer en meubeltjes. Maar hoe zorg je er nou voor dat de kinderkamer goed is ingericht voor optimaal speelplezier? En op welke dingen moet je letten? Waarmee kan je veel winst behalen voor de vreugde van je kind, maar ook de praktische kant van het verhaal?

We gaan je hieronder een 10-tal tips laten zien die je hierbij gaan helpen!

Je zal op die manier een kinderkamer inrichten waar je kind enorm veel speelplezier aan gaat beleven. Zo zal je tips vinden die nuttig zijn, voor meer sfeer zorgen maar ook meer ruimte creëren in de kinderkamer. Neem de tips goed door en ontdek hoe ook jij alles uit de kinderkamer kan halen.


10 tips voor een kinderkamer inrichten met meer speelplezier

Laten we snel beginnen met de tips, zodat je de kinderkamer klaar kan maken voor gebruik en je kind er snel in kan spelen.


1. Creëer meer ruimte met een hoog bed

Een slimme manier om meer ruimte te creëren in de kinderkamer is te kiezen voor een hoogstaand bed. Bij een normaal bed ben je de oppervlakte van de omvang hiervan kwijt. Maar bij een hoog bed heeft je kind ruimte genoeg om ook hieronder vrolijk te spelen.

Ze kunnen er met lego, treintjes, auto’s, sprookjesfiguren of andere dingen spelen en het zal leiden tot urenlang speelplezier.

Wanneer ze opgroeien kan de ruimte ook makkelijk worden benut voor wat extra opslag of bv. een klein bureautje. De ruimte wordt dus goed benut doordat hij feitelijk 2 keer gebruikt kan worden. Een handigheidje dat veel ouders dan ook inzetten voor meer speelruimte in de kinderkamer.


2. Maak plaats vrij voor een lees- en leerhoekje

Een klein plekje inrichten met tafel en stoelen om te lezen of leren is goed voor de ontwikkeling van je kind. Ze zijn heel nieuwsgierig en willen van alles weten. Je kan hierbij met wat kinderboeken, maar ook boeken die wat meer uitdaging bieden voor hun leeftijdscategorie, zeker een goede bijdrage leveren.

Geef ze dus ook af en toe iets waarvan ze opkijken of echt meer van leren. Je kan bij vragen die ze hebben dan natuurlijk altijd tekst en uitleg geven. Maar het zorgt er wel voor dat ze worden geprikkeld en leren dingen die misschien leeftijdsgenootjes nog niet weten. Je wilt ze natuurlijk altijd zoveel mogelijk kennis laten opsnuiven.

En je kan hier op een speelse manier op jonge leeftijd al mee beginnen.


3. Hang een kapstok aan de muur

Je zal merken dat bij een kinderkamer inrichten ruimtes heel belangrijk zijn. En dan niet alleen hoeveel je ervan hebt, om de boel efficiënt in te delen. Maar ook hoe je op een handige manier nieuwe ruimtes kan vinden en inzetten.

Bij een kinderkamer inrichten moet je letten op details. Waar kan je nog meer spullen kwijt voor je kind? Hoe kan je opbergruimtes integreren in bestaande objecten? Welke ruimtes zijn waarvoor het beste geschikt? En nog veel meer van dit soort vragen die ertoe leiden dat je effectief te werk gaat.

Het is niet alleen fijn om alles kwijt te kunnen in de kinderkamer, maar ook dat er zoveel mogelijk speelruimte overblijft voor je kind om te spelen.


4. Zorg dat de kleuren in balans zijn met elkaar

Zoals je waarschijnlijk wel weet spelen kleuren een belangrijke rol voor de sfeer van de kamer. Maak je de kamer licht of in een mooie kleur die past bij je kind, zal dit blijde gezichten opleveren. Zet je designbril op en ga ook voor het juiste kleurenpalet.

Heb je bv. lichte wanden, maak de meubels dan een beetje kleurrijk of in ieder geval in een soort zachte tint. En andersom kan het natuurlijk ook. Zolang je maar voor een beetje “Yin Yang” en “Zen” in de kinderkamer zorgt.

Bij een kinderkamer voor jongens wordt hierbij vaak gekozen voor (licht)blauw en een meisjeskamer vaak roze en wit. Maar je kan natuurlijk ook zelf wat passende kleuren kiezen voor de kinderkamer. Zo kan een jongenskamer ook groen met grijs zijn en een meisjeskamer bv. paars ingericht worden.


5. Gebruik 1 wand voor decoratie

Een mooi stukje behang, muurschildering of decoratie aan de wand is natuurlijk heel mooi en zorgt vaak gelijk voor extra sfeer. Maar ga je een herhalende print aan alle muren van de kamer hangen, wordt het al een stuk minder aantrekkelijk. Je moet er dus niet in overdrijven.

Maak alle wanden in een witte of licht getinte kleur, waarbij je dan 1 wand uitkiest voor een speciaal stukje behang of een andere kunstzinnige uiting.

Zo heb je veel meer evenwicht in de kamer en maak je de wand met decoratie juist ook weer extra speciaal.


6. Laat meubelstukken veelzijdig van toepassing zijn

Bij een kinderkamer inrichten heb je ook de nodige meubelstukken nodig, die vaak in een kinderkamer wat kleiner zijn dan normaal. Kies ook leuke thema’s, kleuren en vormen om er meer dimensie aan te geven. Je kinderen zullen dit fantastisch vinden en het geeft de kinderkamer meer uitstraling.

Kijk bij het maken van je keuze ook zeker naar “geheime” opbergruimtes in de meubelstukken. Een bak onder een tafel of bed, vakjes of andere opslag oplossingen waarin je bv. speelgoed kan opbergen. Het zal ervoor zorgen dat er meer speelruimte overblijft voor je kind en alles er tevens netjes opgeruimd uit zal zien.

Misschien kunnen meubelstukken ook nog op andere manieren worden gebruikt, probeer ze dan ook zo multifunctioneel mogelijk te laten zijn voor meer toepassingen.


7. Zet een leuke tipi tent in de kinderkamer

Je kan een kinderkamer inrichten op veel manieren …maar er een tipi tent inzetten maakt het wel helemaal compleet. De meeste kinderen zijn namelijk dol op kleine speelhuisjes en ze zijn tegenwoordig ook weer hartstikke populair. Verder staan ze garant voor urenlang speelplezier!

Een tipi tent, ook wel indianentent of wigwam genoemd, is veruit de meest geliefde onder de kindertenten.

Ze kunnen er samen met andere vriendjes en vriendinnetjes spelen, leren en uitrusten. Het is dan ook veel meer dan alleen maar een speelobject. En leveren zo ook een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van je kind.


8. Kinderkamer inrichten voor een jongen of meisje

Er bestaan natuurlijk grote verschillen bij een kinderkamer inrichten voor een jongetje of meisje. Zo spelen kleuren vaak een grote rol, maar ook thema’s en speelgoed. Je zal dan ook met verschillende factoren rekening moeten houden bij het inrichten van de kinderkamer.

Het betekent overigens niet altijd dat een jongenskamer stoer en meisjeskamer schattig hoeft te worden.

Sommige meiden zijn ook stoer en je mag gerust een beetje wat kleuren en stijlen uitproberen om te zien of het in de smaak valt …en past bij je kind.


9. De juiste vloer in een kinderkamer

Bij een kinderkamer inrichten is ook de vloer een belangrijk onderdeel. Ga voor een degelijke vloer die wel tegen een stootje kan. Voor decoratie kan je er een (zacht) speelkleed op leggen of kleine matjes ter decoratie.


10. Puntjes op de i met accessoires

Een kinderkamer inrichten en accessoires worden vaak in 1 adem genoemd. Nadat alles in grote lijnen aan kant is, kan je kijken welke leuke accessoires de boel nog sfeervoller kunnen maken. De prijs hiervoor hoeft helemaal niet hoog te liggen, zolang het maar leuk is en past bij de rest.


Maak de kinderkamer een beleving voor je kind

Een kinderkamer inrichten zal voor veel lol zorgen, maar heeft ook veel aandacht nodig voor een goed resultaat. We geven je in ieder geval weer wat extra kinderkamer inspiratie mee, waarmee je goed uit de voeten kan. Maak er iets moois van voor je kind!