Voor 16:00 besteld, vandaag nog verzonden. Alle tipi's GRATIS VERZONDEN.
Voor 16:00 besteld, vandaag nog verzonden. Alle tipi's GRATIS VERZONDEN.
Een tipi tent maken: waar moet je op letten?

Een tipi tent maken: waar moet je op letten?

Tipi tenten zijn weer helemaal hip en kinderen zijn er gek op. De indianentent combineert spannende avonturen, met een leuk eigen plekje voor je kind. Want naast alle leuke activiteiten die ze ermee beleven kunnen ze er ook een boek in openslaan, even uitrusten of met broers en zussen spelen.

Op het moment dat je ziet hoeveel lol er voor je kinderen te halen valt, is de keuze snel gemaakt. Zo zullen veel ouders even rondkijken naar een geschikt model en kunnen kinderen er snel mee spelen. Maar wellicht wil je zelf wel een mooie tipi tent maken.

Het is natuurlijk wel even uitdokteren hoe je zo’n tipi tent dan moet maken. Wat heb je allemaal nodig? Welke materialen, kleuren en maten ga je gebruiken? Waar koop je alle benodigdheden? In dit artikel zal je ontdekken of zelf een tipi tent maken wel of niet iets voor jou is.


De reden om een tipi tent te maken voor je kinderen

Veruit de meeste ouders gaan voor een tipi tent kopen. Het heeft te maken met tijd, handigheid en een soort garantie dat de tent kwalitatief goed is. Natuurlijk bestaan er de echte hobbyisten, maar niet iedereen is even handig …en een tipi tent maken vereist wel wat vakmanschap. In de meeste gevallen komt het echter ook aan op tijd en gemak, die het kopen van een tipi tent met zich meebrengt.

Maar je kan er altijd mee aan de slag gaan. De redenen voor een tipi ten maken voor je kind zijn natuurlijk de tent zelf, maar ook het knutselen. Het geeft je wellicht ook een gevoel dat je iets voor ze hebt gebouwd, speciaal voor hun.

Andere factoren kunnen zijn dat je meer keuze hebt in de stof, materialen en dat de prijs misschien wat later ligt. Voor die eerste 2 heb je tegenwoordig ook heel veel keuze in bestaande modellen tipi tenten. En of de prijs ook echt veel voordeliger uitpakt, gaan we je verderop in dit artikel vertellen.


Hier moet je op letten bij een tipi tent maken

Hieronder laten we je een aantal dingen zien waar je op moet letten bij het maken van een tipi tent. Samen met punten die je in overweging kunt nemen om het wel of niet te doen. Lees je al snel verder?


Je moet er veel tijd voor vrij maken

Bij een tipi tent maken moet je er zeker niet vanuit gaan dat je in een halfuurtje klaar bent. Ten eerste ben je al best wat tijd kwijt om erachter te komen welke materialen je allemaal nodig hebt. Om vervolgens ook de juiste patroontjes en kleuren uit te zoeken voor de tipi tent. Voor het maken van een tipi tent zijn er ook nog een aantal andere dingen die je nodig hebt.

Vervolgens moet je met een duidelijke instructie de materialen een voor een op de juiste manier gaan bewerken, knippen en naaien. Dit kijkt allemaal heel precies, om er een prachtige mooie tent van te maken. Neem hier wel de tijd voor en ga het niet afraffelen, want dat zal niet altijd de gewenste resultaten opleveren.

Verdiep je er ook echt in, een tipi tent maken zal zeker zo’n 3 tot 4 uur duren. Dan praten we puur over het maken van de tipi tent. Hierbij zal je nog tijd voor het onderzoeken, kopen van spullen en kiezen van designs bij op moeten tellen. Het kan zeker leuk zijn, maar kost dus wel veel tijd.


De stof en materialen die je gaat gebruiken

Voor stof kan je naar de bouwmarkt gaan, hier vind je meestal degelijke stofsoorten die niet heel duur hoeven te zijn. Ga je echter voor te goedkoop dan zal je rekening moeten houden met een kortere levensduur. Ook kan de stof er niet mooi uitzien, of schuren wanneer een kind er langs beweegt. Je kan dus het beste kiezen voor iets meer kwalitatieve stofsoorten.

Na wat rondstruinen zal je al gauw uitkomen op zo’n tussen de 5 en 10 euro per vierkante meter stof. Dan heb je waarschijnlijk een leuk design wat je zoekt, samen met een redelijk goede kwaliteit. Bedenk wel dat je voor een tipi dit keer 4 of 5 moet doen. Zo heb je genoeg voor de hele tent (en wellicht nog een accessoire) en neem je het ook ietsje ruimer. Let wel op dat je alles goed meet en ook correct knipt en vastmaakt.

Een beetje goede stokken, zeilringen, touw en andere benodigdheden voor de tipi tent vind je meestal in dezelfde bouwmarkt of een soortgelijke winkel.


Kosten van een eigen tipi tent maken

Een voordeel zou kunnen zijn dat het bouwen van een eigen tipi tent minder geld kost. Dit hangt er echter maar helemaal vanaf. We hebben dus een goede stof nodig voor het doek, min. 4 stokken van een goede dikte en stevige houtsoort en dan nog bevestigingsmaterialen zoals touw, lussen en zeilringen.

Dus de vraag is: wat gaat een tipi tent maken kosten? Hier is niet echt een eenduidig antwoord op. Het hang af van verschillende materialen en de kwaliteit ervan. Zo kan stof tussen de 30 en 50 euro liggen (soms nog hoger), stokken zo’n 3-5 euro per stuk, zeilringen misschien een paar euro en nog ander kleine materialen die niet zo gek duur zijn.

Je kan dus net zo makkelijk (iets) minder kwijt zijn dan veel meer, in verhouding tot een tipi tent kopen.


Gereedschappen die je nodig zal hebben

Verder zal je ook een aantal gereedschappen (apparaten) in huis moeten hebben of halen. De meeste spullen zal je wel in huis hebben, maar misschien niet alles. Hieronder vind je de dingen die nodig zijn voor een tipi tent maken.

Deze gereedschappen zal (kan) je nodig hebben;

• Boormachine: voor eventuele gaten in de stokken te boren
• Schuurpapier: om de stokken mee glad te schuren, zeker aan de uiteinden
• Stofkrijt: om maten en kniplijntjes te markeren
• Meetlint: voor het afmeten van materialen
• Naalden: om afstanden mee te bepalen
• Naaimachine: voor het aan elkaar naaien van stoffen en omzomen
• Stofschaar: voor het knippen van de stof
• Houtzaag: die eventueel nodig is om de stokken op maat ze zagen

De een zal iets meer gereedschappen gebruiken dan de ander, maar hier moet je dus ongeveer aan denken.


Het kan leuk maar ook frustrerend zijn

Zoals je ziet kan het heel leuk zijn, maar ook tot een hoop werk leiden. Je wilt het natuurlijk ook in 1 keer goed doen …dus kost het nog meer tijd. Het zou immers zonde zijn om iets te verpesten, wat de tipi tent ook gelijk weer duurder maakt. Wil je ermee beginnen, verdiep je er dan goed in zodat je niet teveel foutjes maakt tijdens het maken van de tipi tent. Een andere optie is er natuurlijk een kopen.


Tipi tent maken vs. tipi tent kopen

Natuurlijk heeft een tipi tent kopen (vaak) veel meer voordelen. Je krijgt een kwalitatief goede tipi tent in een mooi zelfgekozen design, tegen een nette prijs. Althans, dat is ons motto voor de Blitsr tipi tenten.

Wil je toch liever het avontuur aangaan, dan raden we je aan er serieus mee aan de slag te gaan.

Het is een persoonlijke keuze, voor de een leuke klus en de ander echt een regelrechte ramp …afhankelijk van je vaardigheden.


Ga je voor een tipi tent maken of aanschaffen?

Wat je ook kiest, een tipi tent is sowieso een ware belevenis voor je kind. En het heeft nog veel meer te bieden dan alleen maar speelplezier. Het draag ook nog bij aan de ontwikkeling van je kind, ben jij er al uit welke tipi tent het wordt?