Voor 16:00 besteld, vandaag nog verzonden. Alle tipi's GRATIS VERZONDEN.
Voor 16:00 besteld, vandaag nog verzonden. Alle tipi's GRATIS VERZONDEN.
Een indianentent maken? Bekijk hier hoe!

Een indianentent maken? Bekijk hier hoe!

Indianententen zijn weer helemaal in, kinderen zijn er dol op en ouders zijn er steeds vaker naar op zoek. Je hebt de keuze om zo’n mooie indianentent te kopen …maar je kan hem natuurlijk ook zelf maken. Er zijn genoeg ouders die wat mooie stof en materialen bij elkaars sprokkelen waarna ze met frisse moed aan dit avontuur beginnen.

Een indianentent maken doe je echter wel het beste met een duidelijke handleiding, anders kan het nog wel eens lelijk misgaan. Het is belangrijk dat alles klopt en je kind ook veilig in en om de tent kan spelen. Verder zijn de materiaalsoorten belangrijk en heb je ook een aantal gereedschappen nodig.

We gaan je daarom in dit artikel laten zien hoe je, op een vrij eenvoudige manier, een indianentent zelf maken tot een succesvol einde brengt. In het 5-stappenplan hieronder ontdek je hoe het werkt. Ben je er klaar voor?


In 5 stappen een indianentent maken

Onderstaande 5 stapjes laten je zien wat je nodig hebt, waar je begint en welke handelingen je moet verrichten om een mooie indianentent te maken. Neem ze goed door zodat je knutselwerkzaamheden ook echt vruchten afwerpen. Verderop geven we je ook nog wat tips mee, zo kan jij bepalen of het ook echt wat voor jouw is.


1. Gereedschappen en materialen

Je hebt voor een indianentent maken de volgende gereedschappen en materialen nodig die je kan halen bij bv. een bouwmarkt, hobbywinkel of tuincentrum:

- Naaimachine, garen en wat losse spelden
- Potlood of kleermakerskrijt en een goed knippende (stof) schaar
- Stof met een leuk printje van 2,5 meter, minimaal 150 cm breed
- 5 bamboestokken van ongeveer 2 meter lang
- Meetlint of rolmaat

Wellicht heb je de gereedschappen wel in huis, maar materiaal niet. Bij het kiezen van de stof kan je het beste gaan voor een beetje kwaliteit, samen met een mooi printje natuurlijk …hier heeft je kind het meeste plezier van.

2. Het patroon bepalen en uitknippen

Leg de 2,5 meter stof uitgestrekt op de grond om het patroon erop te tekenen. Je staat nu dus recht voor een stuk stof van 2,5 meter breed en minimaal 150 cm hoog. Teken nu vanaf de linker bovenkant 50 cm naar rechts af, vanaf onder 100 cm naar rechts. Trek nu een lijn van de linksonder in de hoek naar het afgetekende punt (de 50 cm naar rechts) bovenin. vervolgens heb je dus 1 halve driehoek en maak je de volgende 4 hele driehoeken. De laatste is dan ook weer een halve. Knip alle vormen uit met een (stof)schaar op nauwkeurige wijze.


3. De stukken stof aan elkaar naaien en omzomen

Je hebt nu 4 hele driehoeken en 2 halve die je aan elkaar gaat naaien, de halve driehoeken naai je aan beide eindes met de schuine kant vast aan de rest. Let tijdens het aan elkaar naaien op dat je bij elk stuk stof een marge van 1 cm aanhoudt, tussen stof en naad waarbij je de onafgewerkte (geknipte en misschien ook zelfs wat rafelende) randen naar boven laat uitsteken. Bij stof met aan 1 kant de print, is dat dus de kant met de print erop. Er ontstaat nu een soort waaier, knip bovenin een gat van ongeveer 10 cm en zoom dit dan om.

4. Tunnels maken voor de bamboestokken

Nu ga je de tunnels maken waar de bamboestokken later doorheen komen. Dit ga je doen door bij iedere naad 5 cm stof (vanaf de naad) vast te maken aan 5 cm stof vanaf de naad van de volgende driehoek. Hierbij zorg je natuurlijk dat de onafgewerkte naad naar binnen wordt gevouwen. Je kan eventueel ook iets minder dan 5 cm aanhouden, wanneer dit de afwerking ten goede komt. Vervolgens zoom je, wanneer alles klaar is, ook de onderkant van de driehoeken om. Wanneer de bamboestokken er dan straks doorheen gaan, worden deze automatisch tegengehouden door deze zoom.


5. De indianentent maken en in elkaar zetten

Je steekt nu de bamboestokken vanaf de bovenkant in de tunnels. Bepaal een klein beetje de vorm en maak de stokken vast met stof, touw of visdraad. Om de indianentent rond te maken, naai je het bovenste gedeelte van de voorpanden (ingang) aan elkaar. Let hierbij goed op hoe hoog je de ingang wilt maken en naai ze vast van boven naar beneden. Je kan de deurtjes nog afwerken en er een touw of strik aan vastmaken, zodat deze open en dicht kunnen worden gedaan. De indianentent maken is klaar en je kind kan er nu mee gaan spelen!


Waarom is een indianentent maken leuk?

Hoewel je door zal hebben dat het niet eventjes zo gepiept is, kan een indianentent voor je kind maken wel leuk zijn. Het zorgt ervoor dat je zelf aan het knutselen slaat en kan uiteindelijk (wanneer het allemaal goed uitpakt) blij zijn met het resultaat. Je hebt een eigen indianentent gemaakt voor je kind! Een ander voordeel van een indianentent maken, is dat je keuze hebt uit alle stofsoorten, printjes en kleurtjes. Ga wel voor een stukje stof dat goed aanvoelt en een beetje degelijk is. Daar betaal je wel iets meer voor, maar vergroot ook het speelplezier en de duurzaamheid van de indianentent. Het is hoe dan ook leuk om een zelfgemaakte tipi te bouwen, ook al kost het je wel wat meer tijd.


Is het moeilijk om een indianentent te maken?

Uiteindelijk is zelf een indianentent maken niet heel ingewikkeld, wel is het belangrijk te weten wat je doet. Een foutje is kostbaar, zowel in tijd maar ook het aanschaffen van nieuwe materialen. Iets wat bij de handige mannen en vrouwen niet zo snel zal voorkomen, maar heb je 2 linkerhanden …dan raden we je aan goede voorbereidingen te treffen of er anders eentje te kopen. We hebben voor beide situaties een oplossing in de vorm van deze handleiding of een mooie webshop, waar je onze prachtige Blitsr indianententen kan bestellen. Wat wil je nog meer?


De voor- en nadelen van zelf een indianentent maken

Nu is het natuurlijk hartstikke leuk om er zelf een te maken, maar naast pluspunten kent het ook wat minpunten. We laten ze hieronder zien. Zo kan je zelf bepalen of jij een indianentent maken interessant genoeg vindt, of jouw voorkeur toch liever uitgaat naar een leuke indianentent kopen.

De voordelen zijn:

• Je kan goedkoper uit zijn, bij het gebruiken van afgeprijsde (of lagere kwaliteit) stofsoorten die er zijn …de rest van de materialen zijn meestal ook niet zo heel duur
• Het bouwen van een indianentent voor je kind is leuk
• Oneindige keuze is het soort stof, de printjes en kleuren Nadelen zijn er ook namelijk:
• Ze gaan bij goedkope materialen vaak minder lang mee
• Veel tijd kwijt aan het zoeken, lezen en in elkaar bouwen van de indianentent
• Soms gaat het fout, waardoor je natuurlijk meer zal investeren (tijd en geld)
• De constructie laat soms te wensen over
• Geen garantie op de indianentent Het is aan jezelf om te bepalen waar jouw voorkeuren liggen.

Ga je voor zelf een indianentent maken of kopen?

Een indianentent zelf maken is dus leuk voor mensen die van klussen houden. Het zelf bouwen ervan kan zeker interessant zijn, zolang je het maar goed doet. Je wilt immers wel een leuke tent voor je kinderen bouwen, waar ze betrouwbaar in kunnen rondspelen. Je weet nu in ieder geval wat er allemaal voor nodig is. En kan kiezen of je er een wilt maken of toch liever koopt. Hier heb je natuurlijk volledig de vrije hand in …heel veel succes!